top of page
Jim Doornbosch

Over
Jim

Jims biografie 
Jim Doornbosch

Jim is 24 jaar geleden geboren in Rotterdam.  Vanaf zijn elfde zat hij al op zijn racefiets. Zijn broer kocht destijds een racefiets en dat vond hij wel wat! Zelf fietsen voor het plezier werd al vrij snel wedstrijden fietsen. Zo ontwikkelde een hobby zich langzaam tot een echte passie.

Voor zijn opleiding Sport en Bewegen moest hij ervaring opdoen met training geven. Dit deed hij bij een lokale triatlonvereniging in Brielle, waar hij een hoop triatleten leerde kennen. Toen hij een paar jaar later met een aantal triatleten naar Mallorca ging, zag hij hoe Ironman een gigantisch sportevenement neerzette. Hij vond het waanzinnig hoe de sporters bij de start het water in doken om vervolgens een topprestatie neer te zetten. Het gaf hem een kick en het begon bij hemzelf ook wel een beetje te kriebelen.

Jim Doornbosch
“Don’t try to change the world. Find something that you love and do it everyday. Do that for the rest of your life, and eventually the world will change.” - Macklemore
Van wielrenner tot triatleet

Voor Jim triatleet werd, was hij wielrenner. Tijdens zijn laatste jaar liep hij echter een aantal zware hersenschuddingen op. In het herstel van de laatste valpartij besloot hij een triatlon te doen. Hij sloot zich aan bij dezelfde vereniging als waarin hij training gaf en de sport bleek hem wel te liggen. Mede door de zware valpartijen en zijn aanleg voor triatlon besloot hij dat jaar van sport te wisselen.

Toegewijd meedoen aan de sport was voor Jim iets vanzelfsprekends. Hij is dan ook van mening dat als je iets doet, dat het goed moet en niet half. Zodra hij in iets geïnteresseerd raakt, gaat hij er dan ook altijd vol. "Zo was ik als kind, zo was ik als wielrenner, en zo ben ik als triatleet" zei Jim. Na een aantal wedstrijden ging hij inzien dat hij best goed mee kon met de rest en vaak hoog eindigde. De sport zelf sprak hem aan, hij zag de uitdaging erin en hij bleek er ook nog eens aanleg voor te hebben. Hierdoor besloot hij om van een hobby echt een carrière te maken en vol voor de sport te gaan.

 

Hij vindt veel mooi aan de sport, maar wat hij vooral erg leuk vindt is het hele proces voorafgaand aan een wedstrijd. Vooral het proces van een hele triatlon spreekt hem erg aan. Het voedingsplan, de periodisering, ontwikkelingen van materiaal, uitdenken van verschillende scenario´s, maar ook de trainingen die specifieker worden en hoe het lichaam zich hierop aanpast, maken dat Jim nog steeds vol wil gaan voor de sport. Zelf haalt hij veel motivatie uit het racen. Hier komt namelijk alles samen. Dat is het moment dat je kunt laten zien wat je waard bent en of het hele proces vooraf z´n vruchten zal afwerpen. Daarnaast leer je veel van een wedstrijd. Je ziet goed wat er goed en fout gaat, wat je kunt toepassen in de race of het seizoen erna. Ook zie je hoe goed de andere atleten zijn en waar je zelf staat ten opzichte van de andere.

Voor een race heeft hij geen zenuwen, maar juist een gevoel van ´Race-Day´ wat super tof is!

Triatlon
bottom of page